e-Box Enterprise - Elektronische communicatie met de overheid

Geschreven op door Steven Matheï
Categorie VZW's

Wat is e-Box Enterprise?

e-Box Enterprise is de beveiligde elektronische brievenbus die alle officiële communicatie tussen ondernemingen en VZW’s en overheidsinstellingen op één plek samenbrengt.

In e-Box Enterprise ontvang je documenten en berichten van overheidsinstellingen van alle Belgische niveaus. De lijst van gemeentelijke, regionale en federale instanties die berichten en documenten sturen via e-Box groeit nog steeds aan. 

Vanaf wanneer?

Het is vandaag nog niet verplicht om e-Box Enterprise te gebruiken. Maar de overheid wenst op termijn wel zoveel mogelijk over te schakelen van een papieren naar digitale communicatie. 

Je kan e-Box Enterprise vandaag wel al gebruiken. Op bepaalde berichten kan je vandaag ook al meteen antwoorden via e-Box Enterprise. Op termijn zal je ook zelf berichten en documenten kunnen versturen naar de e-Box van de overheidsdiensten. 

Vanaf 2025 zullen alle Belgische ondernemingen (en VZW’s) verplicht worden e-Box Enterprise te gebruiken. 

Wie heeft toegang?

Vandaag kan alleen een wettelijke vertegenwoordiger, zoals gekend in de Kruispuntbank van Ondernemingen de e-Box activeren. 

Via de online toepassing KBO Public Search kan je nagaan wie de wettelijke vertegenwoordiger is binnen je VZW.

Hoe activeren?

Om e-Box Enterprise te activeren surf je naar eboxenterprise.be klik je op de knop "e-Box activeren”. 

Op zoek naar meer info? Klik dan hier
 

Steven Matheï
VZW- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij en zijn team adviseren kleine en grote VZW’s & feitelijke verenigingen.