Verenigingswerk - nieuwe FAQ

Geschreven op door Steven Matheï
Categorie Vergoedingen in verenigingen

Verenigingswerk sinds 1 januari 2022

Sinds 1 januari 2022 geldt er een nieuwe regeling voor verenigingswerk (officiële term: ‘beloningen voor verenigingsactiviteiten’).
VZW’s, feitelijke verenigingen en openbare besturen kunnen ‘verenigingswerkers’ in dienst nemen voor bepaalde activiteiten in de sportsector, de amateurkunstensector en het sociaal-cultureel volwassenwerk. Het gaat bijvoorbeeld over een trainer en scheidsrechter in een sportclub, dirigent van een koor, regisseur van een toneelgezelschap of choreograaf van een dansgezelschap. 

Wanneer men zich houdt aan alle voorwaarden (bv. maximum aantal uren, maximumbedrag,…) kan men genieten van een gunstig fiscaal en sociaal regime.
In ons zeer uitgebreid stappenplan vind je alle een overzicht van alle kenmerken, voorwaarden,…

Nieuwe FAQ

Op 21 april verscheen er een circulaire in de vorm van een FAQ. In deze FAQ kan men onder andere terugvinden hoe inkomsten van verenigingswerk moeten worden vermeld in de aangifte van de personenbelasting. Ook wordt er gekeken naar het gevolg van het overschrijden van de inkomstengrens en het gevolg van het overschrijven van de uurgrenzen.  

Steven Matheï
VZW- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij en zijn team adviseren kleine en grote VZW’s & feitelijke verenigingen.