Klantenlisting - Deadline = 31 maart

Geschreven op door Steven Matheï
Categorie btw

Bepaalde VZW’s die btw-plichtig zijn, moeten elk jaar een klantenlisting indienen. Dit is een lijst van Belgische btw-nummers van de klanten aan wie goederen zijn geleverd of aan wie diensten zijn verstrekt tijdens het vorige kalenderjaar voor een totaalbedrag van meer dan 250 euro exclusief btw.

  • U moet geen klantenlisting indienen als uw onderneming alleen handelingen verricht die vrijgesteld zijn door artikel 44 van het Btw-Wetboek en die geen recht geven op aftrek van de btw.
  • Opgelet: Als u een gemengde of gedeeltelijke belastingplichtige bent, moet u wel een klantenlisting indienen, maar de door artikel 44 van het Btw-Wetboek vrijgestelde handelingen er niet in opnemen.
  • U moet niet langer een jaarlijkse lijst van belastingplichtige afnemers ('klantenlisting') indienen wanneer u aan de volgende twee voorwaarden voldoet:
    1. Uw VZW valt onder de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen, en
    2. Uw klantenlisting is een nihil-klantenlisting wat met andere woorden betekent dat uw klanten (terecht) geen Belgisch btw-nummer hebben, of wél een Belgisch btw-nummer hebben, maar uw jaarlijkse omzet per klant met een Belgisch btw-nummer bedraagt niet meer dan 250 euro.Zoek je een handig overzicht van alles wat er komt kijken bij de btw-plicht? Ontdek dan ons interactief stappenplan.

Zoek je een handig overzicht van alles wat er komt kijken bij de btw-plicht? Ontdek dan ons interactief stappenplan.

Hoe indienen?

Als uw VZW periodieke btw-aangiften moet indienen, moet u in principe de klantenlisting langs elektronische weg indienen via Intervat.
Als u uw periodieke btw-aangiften op papier indient, kunt u dat op dezelfde manier doen voor de klantenlisting. U moet het formulier aanvragen bij uw bevoegde kantoor en het indienen bij het scanningcentrum. 

Deadline

Let op: de deadline voor de klantenlisting komt dichterbij. De klantenlisting moet namelijk elk jaar ingediend worden voor 31 maart.
Wanneer de VZW de activiteit heeft stopgezet, moet men de klantenlisting indienen binnen de drie maanden na het verlies van de hoedanigheid als btw-belastingplichtige.

Jaarplanning

Wil je een overzicht van alle belangrijke deadlines en data voor de VZW? Check dan onze nieuwe jaarplanning.

Steven Matheï
VZW- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij en zijn team adviseren kleine en grote VZW’s & feitelijke verenigingen.