De volmachthouder van de bankrekening van de feitelijke vereniging overlijdt - wat nu?

Geschreven op door Steven Matheï
Categorie algemeen

Een feitelijke vereniging heeft geen eigen vermogen

Een feitelijke vereniging is, in tegentegenstelling tot een VZW, geen rechtspersoon en heeft bijgevolg geen eigen vermogen. De feitelijke vereniging kan zelf geen materialen, gronden, lokalen,… bezitten. Het vermogen van een feitelijke vereniging is eigendom van alle leden van de feitelijke vereniging. De individuele leden van een feitelijke vereniging zijn dus elk voor een deeltje eigenaar. 

Moeten successierechten betaald worden?

Heel wat feitelijke verenigingen maken wel gebruik van een bankrekening van de vereniging waarvan sommige leden volmachthouder kunnen zijn. Wanneer deze volmachthouder komt te overlijden, rijst vaak de vraag of het geld op die bankrekening meegenomen moet worden in de nalatenschap en er bijgevolg successierechten op betaald moeten worden door de erfgenamen.
In een antwoord op een parlementaire vraag bevestigt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele dat de gelden op de rekening van de feitelijke vereniging niet moeten worden aangegeven bij het overlijden van het lid van de feitelijke vereniging en er bijgevolg ook geen successierechten moeten betaald worden. 

Wat als de bank de gelden van de bankrekening van de feitelijke vereniging toch doorgeeft aan de overheid?

Banken zijn bij wet verplicht om,  bij het overlijden van een klant die in ons land woont, een lijst op te stellen met alle tegoeden die de klant bij de bank aanhield en door te geven aan de overheid. Wanneer de bank de gelden van de bankrekening van de feitelijke vereniging op deze lijst zou hebben gezet, kunnen de erfgenamen met alle middelen, met uitzondering van de eed, aantonen dat de gelden op deze rekeningen niet toebehoren aan de overledene. Bijgevolg zullen er ook geen successierechten betaald moeten worden. 

 

Steven Matheï
VZW- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij en zijn team adviseren kleine en grote VZW’s & feitelijke verenigingen.