Persoonlijke aansprakelijkheid van leden en bestuursleden

Algemene regel aansprakelijkheid & bestuursleden feitelijke vereniging

Leden en bestuursleden van een feitelijke vereniging lopen een risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Hier kunnen we twee situaties onderscheiden:

1. een bestuurslid heeft een contract afgesloten zonder dat hij/zij daarvoor de toestemming (volmacht) had van de vereniging

In dat geval is dat bestuurslid zelf gehouden de schade persoonlijk te betalen

2. Andere gevallen

In andere gevallen zullen het de leden van de feitelijke vereniging zijn die ieder, voor een gelijk deel, gehouden zijn de schade te vergoeden.

bv.: bij afsluiten huurcontract met volmacht, dat de feitelijke vereniging niet meer kan nakomen

bv.: een brand veroorzaakt door de feitelijke vereniging waarbij een slachtoffer valt

Let op: er is meestal wel nog de mogelijkheid dat een verzekering tussenkomt (zie verder).

Bescherming tegen aansprakelijkheid

Hoe kan je je wapenen tegen aansprakelijkheid?

1. zorg dat je feitelijke vereniging statuten heeft met daarin duidelijk bepaald wie welke beslissingen kan nemen
  2. zorg dat je goed verzekerd bent (zie verzekeringen)
  3. zorg dat je bestuurt als een goed en voorzichtig bestuurslid.