De feitelijke vereniging algemeen

Feitelijke vereniging: populaire maar onduidelijke verenigingvorm.

De feitelijke vereniging  is misschien wel de meest voorkomende vorm van vereniging in België.

Ze wordt gebruikt in talloze sectoren. Van kleine sport, cultuur- en jeugdverenigingen tot grote en belangrijke instanties zoals vakverenigingen, politieke partijen, drukkingsgroepen, kapitaalkrachtige congregaties, enz.

Ondanks haar populariteit in de praktijk is deze verenigingsvorm als dusdanig niet geregeld in een speciale wet. Hierdoor valt de feitelijke vereniging onder wat men het algemeen recht noemt.

In het verleden zorgde dit voor heel wat discussies en onduidelijkheden. Maar ook vandaag de dag moet worden vastgesteld dat leden en bestuurders van feitelijke verenigingen of verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid moeite hebben met het toepasselijke recht, de verschillende verplichtingen en de mogelijke risico's.

Een feitelijke vereniging. Waar op letten?

In volgende infofiches krijgt u praktisch alle informatie, nodig om succesvol uw feitelijke vereniging te besturen!