De administratieve verplichtingen - uitgebreid

Gedurende het bestaan van een VZW is de ze onderworpen aan heel wat verschillende administratieve verplichtingen. Het is aan het bestuursorgaan om deze na te komen.  Indien dit niet gebeurt, kunnen de bestuurders hiervoor zelf persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. In dit deel worden de verschillende administratieve verplichtingen omschreven en besproken. Telkens wordt duidelijk aangegeven welke nieuwe bepalingen er door het Wetboek worden ingevoerd:

Een eerste administratieve verplichting voor de bestuurders bestaat erin om op bepaalde tijdstippen een algemene vergadering te organiseren. Dat moet minstens eenmaal per jaar gebeuren, nl. de zogenaamde gewone algemene vergadering waar o.a. de jaarrekening en de begroting worden goedgekeurd en er gestemd wordt over de kwijting van de bestuurders (dit is de goedkeuring van het door het bestuursorgaan gevoerde beleid).