De patrimoniumtaks 2021 voor VZW's

Categorie VZW's

Wij vatten de regeling in enkele kernvragen voor u samen:

Wat?

De “taks tot vergoeding der successierechten” of “patrimoniumtaks” is een jaarlijkse taks, specifiek voor VZW’s en (private) stichtingen, op hun vermogen, wanneer dat  meer dan 25.000 euro bedraagt. De taks kan worden beschouwd als een vermogensbelasting voor VZW’s en stichtingen.

Deadline

De deadline om aangifte te doen en de (eventuele betaling te doen) is 31 maart.

Wat wordt er juist verwacht?

In principe heeft uw VZW een brief ontvangen van de FOD Financiën met de vraag om aangifte te doen. Indien dat niet gebeurd is, kan je online formulier 187.3 terugvinden.

Moet elke VZW aangifte doen?

Ja, aangifte is in principe voor elke VZW verplicht via het formulier 187.3.

Vroeger was er een alternatief 'strookje' dat men moest terugsturen voor VZW's met bezittingen die een verkoopwaarde hadden die kleiner was dan 25.000 euro. Vandaag de dag vraagt men een aangifte te doen via het formulier 187.3. In dat geval moet men ook de staat van vermogen (deel van de jaarrekening) bijvoegen.

Indien de te betalen taks kleiner is dan 500 euro, kan men 3 jaar ineens betalen. Een aangifte in die jaren is dan niet nodig (tenzij er bepaalde veranderingen optreden).

Hoe gebeurt de aangifte?

Wij hebben twee voorbeelden klaargemaakt:

Nog meer weten?

Kijk dan zeker eens naar ons interactief schema (met modellen en video), exclusief voor de leden van vereniginginfo.be

VZW- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij en zijn team adviseren kleine en grote VZW’s & feitelijke verenigingen.