Verenigingswerk - Uitbreiding

Categorie Vergoedingen in verenigingen

Sinds 1 januari 2021 bestaat er een nieuw systeem van verenigingswerk, nadat het Grondwettelijk Hof in 2020 de zogenaamde “bijkluswet”, een wet waarin het vroegere verenigingswerk was geregeld, had vernietigd.

Sinds 1 januari 2021 konden VZW’s, feitelijke verenigingen en openbare besturen enkel verenigingswerkers in dienst nemen voor bepaalde activiteiten in de sportsector. Dit verenigingswerk kent een gunstig fiscaal en sociaal regime (10% belasting, betaald door de verenigingswerker en 10% solidariteitsbijdragen, betaald door de vereniging).

Op donderdag 15 juli 2021 keurde het parlement een wet goed waardoor deze tijdelijke regeling van verenigingswerk voor de sportsector wordt uitgebreid naar bepaalde activiteiten in de amateurkunstensector en het sociaal-cultureel volwassenwerk.

Het gaat over volgende activiteiten:

• Artistieke of kunsttechnische beleiders in de amateurkunstensector, de artistieke en de cultureel-educatieve sector (bv. dirigent van een koor, regisseur van een toneelgezelschap, choreograaf van een dansgezelschap,…)
  • Verstrekkers van opleidingen, lezingen, presentaties en voorstellingen over culturele, artistieke en maatschappelijk thema’s in de socioculturele, sport-, cultuur-, kunsteducatieve en kunstensector.

Dit wil zeggen dat niet voor alle activiteiten in de socio-culturele sector het verenigingswerk ingezet kan worden. Voor hulp op kleinschalige basis, administratieve ondersteuning, logistieke taken,… in de socio-culturele sector kunnen nog steeds geen verenigingswerkers ingezet worden.

Vanaf wanneer geldt de uitbreiding?

De wet werd gestemd op 15 juli 2021 maar werkt met terugwerkende kracht vanaf 8 mei 2021, het moment van de versoepelingen van de coronamaatregelen voor het verenigingsleven.
Deze uitbreiding naar de socio-culturele sector is net zoals de bestaande regeling voor de sportsector een tijdelijke oplossing tot het einde van het jaar. In tussentijd wordt er gewerkt aan een definitieve oplossing.

Aangifte

De VZW, feitelijke vereniging of het openbaar bestuur moet het verenigingswerk en de bijhorende solidariteitsbijdragen (10%) aangeven via www.verenigingswerk.be.  De applicatie van de aangifte wordt aangepast zodat je ook verenigingswerk kan aangeven voor de toegevoegde activiteiten vanaf 8 mei. De verenigingswerker moet zelf geen aangifte doen, maar kan ook inloggen op www.verenigingswerk.be om de activiteiten te raadplegen die werden aangegeven door de VZW, feitelijke vereniging of het openbaar bestuur.

Verhoging maandelijks grensbedrag in juli, augustus en september (bepaalde activiteiten sportsector)

Om te kunnen rekenen op het gunstig fiscaal en sociaal regime, geldt er voor het verenigingswerk  nog steeds een maximum van 6.390 euro per jaar en 532,5 euro per maand (aanslagjaar 2021). Tijdens de maanden juli, augustus en september wordt voor bepaalde categorieën dit bedrag opgetrokken naar 1.065 euro per maand omdat zij in die periode erg actief zijn.

Het gaat over volgende categorieën:

• een animator, leider, monitor of coördinator die sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt.
  • een sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden.

De maximale toegestane jaargrens van 6.390 euro blijft onveranderd. Ook mag de verenigingswerker nog steeds maximaal 50 uur verenigingswerk per maand verrichten. De gemiddelde maandelijkse duur wordt niet meer berekend per kalenderjaar, maar per kwartaal.

VZW- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij en zijn team adviseren kleine en grote VZW’s & feitelijke verenigingen.