Kilometervergoeding: stijging vanaf 01.07.2017

Categorie algemeen

Wat houdt de kilometervergoeding juist in?

De kilometervergoeding is de vergoeding die een werkgever aan zijn/haar werknemer betaalt als hij/zij voor beroepsdoeleinden een eigen wagen gebruikt.

De werkgever kan kiezen hoe deze kosten terugbetaald worden:

• Ofwel door het juiste bedrag terug te betalen, gestaafd door bewijsstukken die de werknemer moet voorleggen;
  • Ofwel door een forfaitair bedrag toe te kennen.

Forfaitair bedrag

In de privésector heeft de werkgever de keuze om de forfaitaire kilometervergoeding zelf samen te stellen of het forfaitair bedrag te nemen dat de overheid voor zijn ambtenaren gebruikt. Het forfaitair bedrag is dus ook toepasselijk in de privésector.

De werknemer krijgt de kosten van deze dienstverplaatsingen belastingvrij terugbetaald, aangezien dit bedrag fiscaal vrijgesteld is.

Lijst van kilometervergoedingen

Ook voor vrijwilligers binnen een vereniging wordt er soms een forfaitaire kilometervergoeding afgesproken. Dit kan voor het volgende:

• Wagen, motor, bromfiets: maximum 0,3460 euro per kilometer (let op: als dit met een wagen van de vereniging gebeurt, kan geen kilometervergoeding worden gegeven).
  • Fiets: maximum 0,23 euro per kilometer (ook fiscaal vrijgesteld).
  • Openbaar vervoer: volledige terugbetaling kan door het vervoersbewijs voor te leggen aan de vereniging.
  • Te voet: hier is geen vergoeding voor geregeld.

Hopelijk zijn we je hiermee van dienst geweest. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, helpt vereniginginfo.be je graag verder!

vzw- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij adviseert kleine en grote vzw’s & feitelijke verenigingen, is auteur van het boek “De vzw stap voor stap” (4000 x verkocht), gastdocent Universiteit Hasselt en veel gevraagde spreker.