500 euro bijverdienen in jouw vereniging?

Categorie algemeen

Vanaf 15 juli 2018 kunnen verenigingen beroep doen op een nieuw systeem van vergoeding: het "verenigingswerk". Het "verenigingswerk" staat naast het (reeds lang ingeburgerde) "vrijwilligerswerk".

Wat is het Verschil tussen VRIJWILLIGERSWERK EN VERENIGINGSWERK?

Vrijwilligerswerk is vrij en zonder verplichting. Je hebt geen overeenkomst, er is geen aangifte, de vrijwilliger wordt niet voor betaald voor zijn prestaties. Als vrijwilliger kan men wel de kosten vergoed krijgen in de vorm van het terugbetalen van facturen en/of bonnetjes of een forfaitaire vrijwilligersvergoeding (binnen bepaalde grenzen)

Bij "verenigingswerk" wordt de verenigingswerker wel betaald voor prestaties, en het is dan ook formeler:

1. de verenigingswerker moet voldoen aan bepaalde voorwaarden  (https://www.vlaanderen.be/nl/werk/werk-zoeken/onbelast-bijverdienen).
  2. de verenigingswerkerk mag niet voor dezelfde vereniging vrijwilliger zijn en betaald bijklussen, tenzij hij/zij echt helemaal niets krijgt voor het vrijwilligerswerk (dus ook geen vergoeding voor je onkosten).
  3. de vereniging moet online een aangifte doen via www.bijklussen.be. Dit systeem is echter pas actief vanaf 8 juli 2018.
  4. de vereniging moet zorgen voor een verzekering burgelijke aanprakelijkheid en lichamelijke schade ​afsluiten

Wie mag als verenigingswerker bijverdienen?

Werknemers en ambtenaren moeten – negen maanden voordien – minstens vier vijfde werken.  Gepensioneerden en zelfstandigen (die niet dezelfde activiteit uitoefenen in hoofdberoep) kunnen ook onbelast bijklussen. Jobstudenten, huismannen en -vrouwen zijn expliciet uitgesloten.

Welke taken horen tot het "verenigingswerk"?

Er is een lijst van toegelaten activiteiten.

HOEVEEL MAG Men bijVERDIENEN?

Je mag maximaal 500 euro per maand en in het totaal 6000 euro per jaar verdienen met bijklussen. In dat bedrag zijn eventuele verplaatsingskosten en onkosten inbegrepen.

Deze bedragen gelden voor drie soorten klussen samen (naast het verenigingswerk is er ook nog de mogelijkheid tot onbelast bijverdienen voor occasionele klusjes bij medeburgers en deelplatformen). Je mag dus 500 euro per maand en 6.000 euro per jaar verdienen met je activiteiten voor andere burgers, verenigingen en deeleconomieplatformen samen.

Overschrijdt het inkomen de grens van 6.000 euro per jaar, dan zullen alle aangegeven bedragen worden beschouwd als beroepsinkomsten. Dat kan problemen geven: in dat geval kunnen de vereniging en de verenigingswerker  eventueel beboet worden.

Wij zijn bij vereniginginfo druk bezig met een uitgebreide handleiding en infografiek over dit nieuwe systeem dat binnenkort op onze website zal verschijnen. Wordt vervolgd!

vzw- en verenigingsexpert

Steven Matheï (°1977) is advocaat en één van dé verenigingsexperts in Vlaanderen. Hij adviseert kleine en grote vzw’s & feitelijke verenigingen, is auteur van het boek “De vzw stap voor stap” (4000 x verkocht), gastdocent Universiteit Hasselt en veel gevraagde spreker.